Onderzoek: Muziekprofessionals lopen 80% van hun inkomen mis

Het is geen nieuws helaas, maar het is van groot belang onder de aandacht te blijven brengen: de muziekindustrie maakt zware tijden door. Steunmaatregelen van het kabinet zoals de TOZO en de TOGS zijn voor veel musici, componisten en tekstschrijvers niet toereikend, blijkt ook uit vandaag gepubliceerd onderzoek uitgevoerd door Ipsos, in opdracht van Buma/Stemra en Sena. De roep om steun voor de getroffen muziekprofessionals is daarom groot.

 

Het onderzoek dat Buma/Stemra en Sena hielden kwam tot stand in samenwerking met NVPI en onderzoeksbureau Ipsos. Ook vertegenwoordigers van Ntb/Kunstenbond waren bij uitzetten van het onderzoek en opstellen van de vragenlijst nauw betrokken. De resultaten laten een grimmig beeld zien van de huidige situatie. Zo geven de ondervraagden aan dat ze bijna 80% van hun inkomsten mislopen deze zomer. Het overgrote deel hiervan (80%) is fulltime freelancer of ZZP’er.

Het onderzoek bevestigt de urgentie van het vorige week gelanceerde Noodfonds Muziek. Dit noodfonds is een initiatief van Sena en Buma/Stemra, met een bijdrage van Spotify, dat ook particuliere donaties  verdubbelt vanuit een donatie-actie onder muziekliefhebbers. 

Erwin Angad-Gaur (senior adviseur Ntb/Kunstenbond, directeur VCTN en voorzitter van Sena Performers): “De situatie is steeds nijpender en onze oproepen om toegang tot de TOZO en de TOGS te versoepelen steeds urgenter. Het water staat veel musici en muziekauteurs, maar ook kleine producenten tot de lippen. Daarbij lijkt soms vergeten te worden dat veel musici in juist deze maanden een groot deel van hun jaarinkomen moeten verdienen. Als Ntb/Kunstenbond, als VCTN, samen met onze collega-organisaties binnen de Creatieve Coalitie, maar ook samen met onder meer Sena en Buma/Stemra, zullen aandacht blijven vragen voor de enorme kaalslag die dreigt plaats te vinden.”

 

Dat gebeurt niet enkel via lobby, maar ook door het zoeken naar middelen voor steunfondsen en het mee-vormen van subsidiebeleid bij de rechtenorganisaties voor musici en acteurs.

Angad-Gaur: “Het is van groot belang dat ook de sociaal culturele fondsen van onze rechtenorganisaties het voortouw nemen. Binnen Sena, Buma/Stemra en NORMA zetten onze vertegenwoordigers daar vol op in. We voeren daarbij gesprek met diverse partijen om aanvullende middelen te vinden. Dat gaat nooit snel genoeg en levert ook nooit genoeg op om de nood volledig te dempen. Maar elke euro waarmee we mensen kunnen helpen is er één. De eerste resultaten waren de extra aanvraagronde van het Sena Performers Muziekproductiefonds, waarvan binnenkort de aanvragers bericht krijgen, en de donatie-actie van Spotify voor het Noodfonds Muziek. We zijn druk bezig nog aanvullende middelen te vinden en in samenspraak de mogelijkheden om een bijdrage uit het fonds aan te vragen uit te werken. Ook dat zal de bekende druppel op de gloeiende plaat zijn; de sector is te groot en de verloren inkomsten te massaal om werkelijk te kunnen compenseren. Van belang is evengoed dat musici en auteurs, de basis van de cultuursector, deze crisis overleven kunnen. Daarin heeft de overheid een verantwoordelijkheid en blijven wij de overheid vragen die verantwoordelijkheid ook te nemen. Maar we kunnen ook zelf een klein verschil maken. Daar zijn we dag en nacht voor in touw momenteel. Niet altijd zichtbaar misschien, maar er wordt op vele fronten hard getrokken aan lobby, overleg, aan inrichting van het Noodfonds Muziek en aan de volgende aanvraagronde Muziekproductiefonds. Musici zelf kunnen uiteraard helpen door onze acties te steunen en door de doneermogelijkheid van Spotify bij muziekliefhebbers onder de aandacht te blijven brengen. Samen kunnen we een verschil maken. Ook al is het stapje voor stapje. Elke stap, elke euro steun, is op dit moment noodzakelijk en maakt reëel verschil.”

 

Lees hier het onderzoeksrapport 

 

Lees hier de samenvattende infographic

 

Lees hier meer over de donatie-actie van Spotify en het Noodfonds Muziek