Facebook wijzigt voorwaarden met (mogelijk) grote consequenties voor makers
De Facebook servicevoorwaarden veranderen per 1 oktober 2020. Dit kan voor musici en beeldende kunstenaars die eigen werk delen grote consequenties hebben, want tot nu toe werd er alleen zwaar gehandhaafd op het gebied van nepnieuws en haat zaaiende content maar niet op inbreuk van rechten op muziek en beeld.
De voorwaarden zijn aangepast met het oog op de nieuwe Europese Auteursrecht Richtlijn (Nederlandse implementatie in de loop van 2021) en vanwege o.a. de bestrijding van nepnieuws. Een aantal in het oog springende veranderingen zijn aangebracht in de servicevoorwaarden, we gaan er hieronder wat verder
op in.
Juridische gevolgen voor Facebook
Vanaf 1 oktober mag het bedrijf content verwijderen en zelfs onaangekondigd gebruiksprofielen, pagina’s en groepen verwijderen als ze ‘vaststellen dat zoiets redelijkerwijs nodig is om negatieve juridische of wettelijke gevolgen voor Facebook te voorkomen of te beperken.’ De bevoegdheid is zeer ruim gedefinieerd en geeft Facebook nog meer controle op je content dan ze al hadden. De Europese Auteursrecht Richtlijn is onder anderen in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat platforms zoals Facebook en Youtube eerlijk gaan betalen voor beschermd werk. Het publiceren van content waar auteursrecht voor geldt zou in dit licht door Facebook als riskant gezien kunnen worden.
Het is nog de vraag hoe Facebook met de nieuwe voorwaarden om gaat. Tot nu toe werd er alleen zwaar gehandhaafd op het gebied van nepnieuws en haat zaaiende content.
Verbod op muziekluisterervaring
Voor muziekvideo’s, waaronder ook livestreams, geldt o.a. dat er geen ‘muziekluisterervaring’ gecreëerd mag worden. Wat daarmee bedoeld wordt is zeer vaag. Het houdt in ieder geval in dat je geen content mag plaatsen die concurreert met o.a. YouTube en Spotify. Dus geen playlists, geen muziekvideo’s met alleen een statische foto (bijv. artwork van album zoals op YouTube) en zeker geen content waar je zelf de rechten niet van hebt of in licentie hebt zoals bij DJ sets en covers vaak het geval is.
Toepasbaar op audio en video
Ook het livestreamen van concerten (eigen werk en covers) wat op het moment veel gebeurt, mag dus waarschijnlijk vanaf 1 oktober niet meer. De nieuwe regels gelden zowel voor audio en visueel zoals foto’s, video’s animaties etc.
Uploadfilters en algoritmes interpreteren content
Het is volstrekt onduidelijk hoe Facebook hiermee om zal gaan. Zeker zolang er nog geen sprake is van Facebook Music is het dus riskant om op de oude voet met promotie van je kunst op het platform door te gaan als je niet honderd procent zeker weet dat je zelf alle rechten hebt. Zelfs dan kan het fout gaan omdat de voorwaarden spreken van een verbod op ‘het creëren van een luisterervaring’ wat geïnterpreteerd kan worden als een verbod op iedere muziekvideo. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van uploadfilters en algoritmes, zoals ook op Youtube het geval is, die de content gaan screenen en we weten nog niet hoe dat gaat uitpakken..
De nieuwe voorwaarden zijn hier te vinden en zijn van toepassing op alle Facebook producten zoals profielen, pagina’s, groepen, diverse apps, Instagram en Messenger.
We houden jullie op de hoogte.
Tekst: rakenDra Smit